Pénzbefizető automatának néznek bennünket
Mire költik a pénzünket?

A Vizsla azért jött létre, hogy az adózók nevében kérdezze és elszámoltassa a mindenkori hatalmon levőket, mire költik a befizetett adóforintokat – nyilatkozta Horváth Éva, a Magyar Vizsla Egyesület elnöke.Miért és milyen célokkal jött létre a Magyar Vizsla Egyesület?
– Az egyesület az adózók érdekeit képviseli, és azzal a céllal jött létre, hogy a mindenkori hatalmon levőket kérdezze és elszámoltassa, mire költik adóforintjainkat.

Év elején, februárban hallhattunk először a Vizsláról, az adófizetők érdekvédelmi szövetségéről. Elég nagy visszhangja volt a kormánynak feltett kérdésüknek, hogy hová költötték el a 3500 milliárdnyi hitelt.
– Valóban elég nagy port kavart a kíváncsiskodásunk. Igazolva láttam céljainkat, hiszen már aznap délután megkaptuk a választ kérdéseinkre Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől. Kiderült, hogy a 3500 milliárdot az állam működtetésére költötték. Vállalkozóként lesújtó volt hallani mert egy cégnél az a csőd előtti állapot, ha hitelből kell fizetni a rezsit, a munkabéreket.

Szóval, mi a Vizsla?
– A Vizsla hangsúlyozottan civil szervezet, az adózók egyesülete. Ilyen szervezet egyébként a világ számos országában működik hatékonyan, nem mi találtuk ki. Watch-dog-nak hívják őket, ami „figyelő kutyát” jelent. Innen jött az ötlet, hogy az egyesületünket „Magyar Vizslának” nevezzük. Feladataink közé tartozik, hogy nyomon kövessük (vizslassuk) az adófelhasználásokat, az adózó emberek nevében kérdezzünk, érdekeit képviseljük, a fölösleges adókat megpróbáljuk megszüntetni, s ezzel csökkenteni a terheket.

Magyarországon a civil társadalom gyenge, elég merész vállalkozásnak tűnik a Vizsla.
– A Vizslát a tehetetlenség érzése hozta létre. Évek hosszú során hallgattam szűkebb és tágabb környezetemben, hogy semmit nem tudunk tenni, el kell fogadnunk mindent, ami „felülről” jön. Ez nem mehet így tovább! Állítólag demokráciában élünk, jogunk van tudni, mire mennek el adóforintjaink, és – most jön a meglepetés – a hatalmon levőket pedig törvények kényszerítik a válaszadásra. Mi egyszerűen élünk jogainkkal.

Mi zavarja a Vizslát legjobban az adózással kapcsolatban?
– A szemlélet, amivel az adórendszert kitalálták. Aki élni akar, kiskapukra kényszerül, kis lopásokra, kis adócsalásra, kis erre, kis arra. A szemlélet rossz, és ez aláássa a gazdaságot, így nem lehet tisztességesen működtetni cégeket. Minket pedig pénzbefizető automatákká változtattak, és ez kibírhatatlan. Első lépésként minden adófizető nevében kérdezünk és kérdezünk. Az adófizetők felébredtek, és élnek a kérdezés jogával.